Povezivanje balkanskih i baltičkih zemalja kroz rad s mladima

Kroz projekt “Balcantic Youthwork” koji se održao u razdoblju od 17. do 24. travnja 2018. u Tallinnu, Estonija, surađivali smo između baltičkih i balkanskih zemalja (Estonija, Hrvatska, Makedonija, Latvija i Litva) na području rada s mladima. Trening su predvodile nevladine organizacije Youth Power i Association Realization.

Ove dvije regije su vrlo specifične jer su tako slične, ali tako različito u mnogim aspektima. Unatoč tome što su geografski odvojene, dijele sličnu ekonomsku i političku situaciju. Ovaj tečaj bio je prilika za mlade radnike da dijele alate, dobre prakse i različita iskustva iz svakodnevnog rada, ali i da upoznaju propise i politike u drugim zemljama. Ovaj je projekt financirala Erasmus + i Estonska nacionalna agencija.

Ciljevi projekta bili su: razmjena dobrih praksi i metoda između partnerskih organizacija koje sudjeluju u projektu i njihovo umrežavanje, jačanje suradnje i razmjene znanja između partnerskih organizacija uključenih u projekt, uvođenje kazališnih metoda i njihovo korištenje u svakodnevnom radu s mladima, uvod neformalnih metoda učenja i promocije programa Erasmus + te unaprjeđenje znanja o obrazovanju “peer to peer” edukaciji  i osposobljavanje organizacije da koriste znanja i tehnike u aktivnostima koje budu provodili u svojim lokalnim zajednicama.

Mladi su  imali priliku razgovarati više o svom radu s mladima u svojim zemljama za 8 dana tečaja. Naučili su nove kazališne tehnike, razgovarali su o “peer to peer” obrazovanju i pripremali su nove projektne ideje na kraju projekta i razvijale nova partnerstva u obuci.